top of page

Allt du behöver veta om grannemedgivande – En komplett guide

När du planerar ett byggprojekt, särskilt om du ska bygga nära en grannes fastighet, kan grannemedgivande vara en viktig del av processen. I detta blogginlägg går vi igenom allt du behöver veta om vad grannemedgivande är, när det krävs, hur du får det och vad som händer om du inte får grannens godkännande. Vi ger dig också tips om hur du enkelt kan få tillgång till en mall för grannemedgivande exempel via vår landningssida på Konstruktionshjälpen.


Två grannar bråkar över grannemedgivande

Vad är grannemedgivande?

Grannemedgivande är ett skriftligt intyg från din granne som visar att de godkänner dina byggplaner. Detta godkännande kan vara nödvändigt när du planerar att bygga nära tomtgränsen eller genomföra en åtgärd som kan påverka grannens fastighet, som att sätta upp en mur eller bygga ett garage. Medgivandet krävs i vissa fall för att kommunen ska kunna ge dig bygglov eller godkänna din bygganmälan. Besök vår sida om grannemedgivande för ett exempel och mer detaljer.


När krävs grannemedgivande?

Grannemedgivande krävs när du planerar att genomföra en byggnation som strider mot detaljplanen eller de lokala byggnadsreglerna. Det vanligaste fallet är när du vill bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Några exempel är:

  • Byggnation av friggebod, attefallshus, eller växthus nära tomtgränsen.

  • Om byggnaden påverkar grannens fastighet, exempelvis genom insyn eller buller.

  • Byggnation som strider mot detaljplanen eller lokala regler.

Exempelvis krävs det särskilda blanketter, som exempelvis en grannemedgivande attefallshus blankett, när du bygger ett attefallshus. Läs mer om detta och hitta nödvändiga dokument hos oss på Konstruktionshjälpen.


Hur får man grannemedgivande?

För att få grannemedgivande bygglov bör du först vara öppen med dina planer. Förklara i detalj hur byggnationen påverkar området. När grannen har godkänt planerna ska ett skriftligt intyg undertecknas och lämnas in till kommunen.Hos oss på Konstruktionshjälpen hittar du en färdig mall som gör det enkelt att skapa ett korrekt grannemedgivande exempel. Ladda ner mallen direkt från vår landningssida.


Vad händer om du inte får grannemedgivande?

Om du inte får godkännande kan kommunen fortfarande behandla din ansökan. Dock kan invändningar från exempelvis grannemedgivande samfällighet eller en enskild granne påverka beslutet.


Behöver du hjälp?

Vi på Konstruktionshjälpen har lång erfarenhet av att hjälpa våra kunder med allt från grannemedgivande boverket till kompletta bygglovsansökningar. Besök vår sida på www.konstruktionshjalpen.nu för att lämna en offertförfrågan.

Begär en offert

Team Meeting

Boka möte med team

VAD VI ERBJUDER

Våra tjänster & priser

Välkommen till Konstruktionshjälpen, din partner för bygglov och konstruktionslösningar! Här hittar du all information du behöver för att komma igång med ditt byggprojekt. Utforska vår bygglovsprocess för att förstå stegen mot ett beviljat bygglov. Ta del av våra tjänster och priser och se hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Behöver du hjälp med bygglov i specifika områden? Vi erbjuder expertis inom bygglov i Malmö, bygglov i Göteborg och bygglov i Stockholm. Letar du efter ritningar? Vi har allt från bygglovsritningar till konstruktionsritningar som följer alla krav.

För specifika projekt erbjuder vi hjälp med utredning av bärande vägg, solceller, och energiberäkning. Vi hjälper dig även med viktiga delar som färdigställandeskydd, fuktsäkerhetsbeskrivning och grannemedgivande för att säkerställa en smidig byggprocess.

Är du intresserad av mindre projekt som attefallshus? Vi kan hjälpa dig att uppfylla kraven för dessa också!

 

Kika gärna på våra samarbetspartners och blogg för inspiration och råd inför ditt byggprojekt.

Har du några frågor? Kontakta oss på info@konstruktionshjalpen.nu – vi finns här för att hjälpa dig!

bottom of page