Bygglovsprocessen
så fungerar det
Bygglovsprocessen
Här presenteras bygglovsprocessen i grova drag, behöver nödvändigt inte följa detta flöde. Du kan hitta våra tjänster längst med denna processen. Hitta var i processen du befinner dig och vad som kvarstår vid detta skedet. Vill du läsa mer om detta kan du gå in på vårt blogg inlägg gällande bygglovsprocessen: Så går en ansökan om bygglov till. Behöver du hjälp med att förstå byggtermer kan du gå in på vår ordlista, för att bli klokare.
01
ANSÖKAN
En ansökan måste göras initialt vid nytt projekt. Här beskriver du ärendet och anmäler byggherre eller möjligtvis kontrollansvarig
02
BESLUT
Kommunen ser över ärendet, sedan ger ett beslut om vad som kommer krävas för att få startbesked, bygglovsbefriad eller inte.
03
BYGGLOVSRITNING
Kommunen kräver in bygglovsritningar för ansökan. Detta händer oftast när det gäller ändringar som syns utifrån. En inblick på detaljplanen måste göras för att få en omfattad bild av möjligheterna gällande området.
04
GODKÄNT BYGGLOV
Kommunen har godkänt bygglovet, det betyder inte att du får påbörja byggnationen i flesta fall.
05
BYGGANMÄLAN
Vid detta skedet skall de tekniska handlingarna produceras. I vissa projekt kan de endast vara aktuellt med en bygganmälan, om det gäller ändringar inomhus. Sådana projekt kan vara ansökningar för rivning av bärande vägg, ny eldstad, komplementbyggnad eller attefallshus
Bygglovsprocessens flöde
Start
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
Avsluta
06
TEKNISK SAMRÅD
Detta är ett formellt möte där genomgång av tekniska handlingar göras samt efterfrågande dokument. medverkar Då kommunens byggnadsinspektören samt eventuellt kontrollansvarig/byggherre.
07
STARTBESKED
Kommunen har nu sett över samtliga handlingar för projektet och godkänt att byggnationen kan påbörjas
08
BYGGNATION
Under byggtiden bör allt dokumenteras med foto och dylikt. När det är dags för att starta bygget skall man säkerställa att konstruktionshandlingarna är stämplade till bygghandling.
(Handlingar för nybyggnation)
09
SLUTSAMRÅD
Det är ett formellt möte som hålls mot slutet av ett projekt eller en process. Syftet är att sammanfatta resultatet och uppdatera dokuemntation efter hur byggnaden uppfördes. Detta är steget innan slutligt slutbesked eller interimistisk slutbesked.
10
SLUTBESKED
Byggnadsnämnden ger ett slutbesked när du har visat att alla krav är uppfyllda och nämnden inte har funnit någon anledning att ingripa. Du får inte börja använda det du byggt förrän du har fått ett slutbesked.